lunedì 28 luglio 2008

Torta Yoghy Sandwich con Salsina alla Menta...

Punto di partenza di questo mio dessert domenicale è la semplice Torta allo Yogurt dei 7 vasetti (famosissima!)...(la ricetta nel post di sotto, in inglese)...

Ho solo variato il tipo di yogurt, dovendo utilizzare 1 vasetto di Vitasnella alle ciliegie, prossimo alla scadenza ed ho variegato l'impasto con dello sciroppo puro di menta...
Metà di questa torta, morbidissima e dal delicato aroma di menta, è andata ai miei suoceri, che la mangeranno a colazione, come loro sana consuetudine...
L'altra metà, l'ho farcita, come un panino, con una macedonia di pesche+pere (tagliate finemente e condite con zucchero e poco Rum) ed una salsina cremosa alla menta, utilizzata anche come accompagnamento.
Per fare la salsina alla menta, ho utilizzato:
1 bustina di Tortagel Paneangeli, 150ml di acqua, 1oo ml di sciroppo di menta, 1 cucchiaio di zucchero, 250 ml di panna montata.
Ho preparato la gelatina, seguendo le istruzioni sulla bustina, servendomi però di una miscela di acqua-sciroppo di menta, a cui ho aggiunto un cucchiaio di zucchero. Dopo una decina di minuti, ho mescolato, cucchiaio dopo cucchiaio, la panna montata. Ho quindi refrigerato la mia cremina, per farla rassodare.

Yoghy Cake Sandwich with Creamy Mint Sauce

...starting point for my Sunday dessert, the 7 Pot Cake, a simple yoghurt cake (very famous recipe!), only varying the kind of yoghurt (cherry yoghurt) and mixing some pure mint syrup to the batter...

Here are the ingredients:
3 pots of all purpose flour, 2 pots of sugar, 1 pot of melted butter, 1 pot (125 gr) of  natural yoghurt, 1 pinch of salt, grated lemon zest, 3 large eggs, 15 gr bag of baking powder.
I use the yoghurt pot for measuring the other ingredients.
Start by beating the egg yolks with the sugar. Add a pinch of salt, some grated lemon zest, the melted butter,...then, the yoghurt. Finally, fold in the flour+baking powder sifted and the egg whites (beaten until foamy) and incorporate.
Pour the batter into a springform 26cm tin, lined with oven proof paper... then, sprinkle 4 tbsp of pure mint syrup over the top and with a spatula, draw swirls through the batter to distribute it casually.
Bake for 30 minutes to 180C°.

I've given half of this soft and delicately mint flavoured Cake to my Parents in law, who will have it for breakfast, as their healthy habit...

while I've made a sandwich with the other half... filling it with a peach+pear salad (fruit, thinly chopped, sweatened and flavoured with few drops of Rhum) and a creamy mint sauce, (salsina cremosa alla menta:translate from the above post) that I also used to serve it.

My Favourite PIZZA


This is not the BEST PIZZA (in the world!!!)...but simply MY FAVOURITE ONE...

It's because I MAKE IT, every saturday, like a sort of ritual... starting from the dough...using the best ingredients, the toppings my husband and me prefer, baking it in the best of the ways...
and filling it with my LOVE...